ORSZÁGOS SPORTEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET

SPORTKÓRHÁZ – OTT ÁLLUNK A SIKEREK MÖGÖTT!

Telefonszámunk: +36 1 488 61 00
Ügyfélszolgálati email cím: info@osei.hu
Cím: 1113 Budapest, Karolina út 27.
Bejárat: Diószegi út 64.

The King Devick test

A King-Devick-teszt (oculomotor és kognitív funkció) szintén alkalmas gyors, pályaszéli használatra. Véletlenszerű elhelyezkedésű és sorrendű számokat kell felolvasni, először segédvonalak használatával, majd ezek nélkül, követve a sort. A teszt kinyomtatva is használható, de okostelefonra is létezik alkalmazás. Commotio esetén lassabb, vagy hibás a számok felolvasása. 

Sport Concussion Assessment Tool - SCAT6

A SCAT kérdőívet a 2008-as, 2012-es zürichi, a 2016-os berlini és a 2022-es amsterdami konszenzus-konferenciákon alakították ki és fejlesztették tovább. Segítségével rögzíthetőek a sérült adatai, tünetei, az eszméletvesztés időtartama, tartalmazza a Glasgow Coma Scale-t, a Maddocks-skálát, vizsgálja az időbeli orientációt, véletlenszerű szavakat kell ismételni (több alkalommal), hónapokat kell visszafelé sorolni, hozzá tartozik a Balance Error Scoring System (BESS), ez a teszt mezítláb, csukott szemmel történik, 20 másodpercig kell az egyensúlyi helyzetet megtartani, először két lábon, majd egy lábon, végül egymás mögötti két lábon. Rögzíthető az ujj-orr célkísérlet eredménye, a korábbi véletlenszerű szavak ismétlésének eredménye. A teszthez tartozik egy levágható rész, amely az otthonába bocsátott sérült számára nyújt hasznos tájékoztatást, vészhelyzeti információkat.

Szerencsés lenne, ha a pálya melletti ellátásban (akár lefóliázva) szélesebb körben elterjedne ez az eszköz. Kitöltése 15-20 percet vesz igénybe.

Tudnivalók a commotióról és a SCAT kitöltéséről - Youtube linkek

Újraélesztés
Újraélesztés tanfolyam
Koronavírus
Hivatalos koronavírus tájékoztatók
Megjelenések
Megjelenések
Mozogj otthon!
Mozogj otthon!
A sikerek mögött
A sikerek mögött
Sportdoki info
Sportdoki info
Cím
1113 Budapest, Karolina út 27.
Telefon
+36 1 488 61 00
Fax
+36 1 375 32 92

Belépés a kórház dolgozóinak (Nem előjegyzés!)

Email
info@osei.hu (ügyfélszolgálati elérhetőségünk)
Web
www.osei.hu ; www.sportkorhaz.hu
Integritás, panasz és közérdekű bejelentés