ORSZÁGOS SPORTEGÉSZSÉGÜGYI INTÉZET

SPORTKÓRHÁZ – OTT ÁLLUNK A SIKEREK MÖGÖTT!

Telefonszámunk: +36 1 488 61 00
Ügyfélszolgálati email cím: info@osei.hu
Cím: 1113 Budapest, Karolina út 27.
Bejárat: Diószegi út 64.

Az elmúlt 25 évben több mint harmincszorosára emelkedett az egészségügyi intézmények által beszerzett áruk és szolgáltatások átlagos árszintje.

A kilencvenes években előfordult, hogy a 40-50 százalékot is meghaladta az éves az infláció, ami az ezredforduló óta ugyanakkor már 10 százalék alatt maradt– derül ki a

Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (Gyemszi) árinformációs tájékoztatójából.

Az árrobbanás az egészségügyben jelentősen meghaladta a lakossági áremelkedést. Az 1987-es évet alapul véve elmondható, hogy míg a lakosság az 1987-esnek a húsz-, addig az egészségügyi intézmények a harmincsorosáért tudják ma átlagosan ugyanazokat az árukat beszerezni, illetve szolgáltatásokat igénybe venni.

Az egészségügy fogyasztói kosarán belüli arányok persze eltérnek a lakosságitól. Míg az előbbiben a szolgáltatások, valamint a gyógyszer és orvosi eszköz, az utóbbiban az élelmiszerek és a szolgáltatások képviselik a legnagyobb arányt. Ennek is köszönhetően az egészségügyi intézmények árindexe(104 százalék) 2012-ben alacsonyabb volt, mint a lakossági árindex (105,7 százalék). Az eltérést a gyógyszerek, vegyszerek és a szakmai anyagok alacsony árindexe eredményezi.

A termékekhez szinte ugyanannyiért, a szolgáltatásokhoz azonban 6,4, százalékkal drágábban jutottak az intézmények. Az üzemanyag 14,6 százalékkal drágult, ami főleg az Országos Mentőszolgálatot sújtotta.

(Világgazdaság)

Újraélesztés
Újraélesztés tanfolyam
Koronavírus
Hivatalos koronavírus tájékoztatók
Megjelenések
Megjelenések
Mozogj otthon!
Mozogj otthon!
A sikerek mögött
A sikerek mögött
Sportdoki info
Sportdoki info