header28.jpg2013. július 1-je óta a sportorvosi engedélyeket egy országosan, valamennyi sportorvosunk számára kötelezően használandó adatbázisban regisztráljuk.

Mostantól Ön is ellenőrizheti sportorvosi engedélyének érvényességét az alábbi linkre kattintva:
https://online.osei.hu/engedely-ellenorzes/

PostHeaderIcon Üdvözlöm az Országos Sportegészségügyi Intézet honlapján!

sportkorhaz

Engedje meg, hogy néhány szóban bemutassam Intézetünket.

Az Országos Sportegészségügyi Intézet – ismertebb nevén a Sportkórház - az Emberi Erőforrások Minisztériuma fenntartásában működő Intézet, mely gyógyító-megelőző, szervezési-módszertani, irányító, továbbképző és tudományos-kutató tevékenységet végez a magyar sportegészségügy területén.

1952-ben alapították, így már több mint 60 éve végez a sportolók számára létfontosságú egészségügyi ellátásokat. Intézetünk az ország egyetlen sport-specifikus intézménye, mely gyönyörű természeti környezetben, műemléképületekben működik.

Magyarország legkvalifikáltabb és legtapasztaltabb szakorvosi és szakdolgozói gárdája várja nagy szeretettel az egészséges, a beteg és a sérült sportolókat, valamint minden kedves pácienst, aki hozzánk fordul.

Munkánk alapját képezik az Országos Sportegészségügyi Hálózat által végzett sportorvosi alkalmassági- és szűrővizsgálatok, valamint a Válogatott Kereteket Ellátó Szolgálat tevékenységében résztvevők is.

Jelentős fontosságú az olimpiai- és paralimpiai kerettagok számára gyors egészségügyi koordinációs segítséget nyújtó OSEI Call Center működése.
A sportegészségügyi tevékenységet kiegészíti a 25 szakmát felölelő járóbeteg-szakellátásunk, a sportsebészeti fekvőbeteg osztályunk, valamint a mozgásszervi rehabilitációs osztályunk.
Remélem, hogy az Önök töretlen bizalma révén Intézetünk újra a régi „fényében” ragyoghat és kiválóan végzett szakmai munkánk alapján büszkék lehetünk országunk sportegészségügyi ellátására, illetve annak központi intézetére!

Dr. Soós Ágnes, főigazgató főorvos

 

PostHeaderIcon Országos Sportegészségügyi Intézet – Sportkórház energetikai fejlesztése

     infoblokk

Az egyes egészségügyi intézmények fix kiadásainak legnagyobb részét a munkabéreken felül jellemzően az üzemeltetési költségek teszik ki, melyek aránytalanul magasak, az épületek hőtechnikai valamint gépészeti hiányosságaiból adódóan.

Az Intézmény a pályázati lehetőségek és azok követelményeinek figyelembevételével pályázatot nyújtott be a KEOP-5.6.0/B-12-2013-0002 azonosítószámú, „Központi ktgv-i szervek energiahatékonysági beruházásai” című konstrukció keretin belül, melyben a központi költségvetési szervek üzemeltetésében álló épületek primer energiahatékonyságának növelése volt az elsődleges cél, és melyet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásra érdemesnek ítélt.  

A kórház az Európai Uniós támogatású projekt keretében 499.997.514 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült, amelynek keretében az Intézmény területén lévő épületek energetikai korszerűsítése valósult meg. A fejlesztés közvetett célja az intézmény, üzemeltetésre fordított költségeinek csökkentése, az energiahatékonyság növelése.

Bővebben...

 

PostHeaderIcon Szakmai közlemény

Az Országos Sportegészségügyi Intézet Sportsebészeti Osztályának vezető főorvosa, illetve szakorvosai az alábbi szakmai közleményt jelentették meg a lokális és intraartikuláris szteroid injekciós kezelés napi gyakorlat számára fontos szempontjainak összefoglalásával kapcsolatosan, melyet irodalmi adatokra és az Osztály tapasztalataira alapozva készítettek el. Áttekintik a glukokortikoidok terápiás hatását, az általános indikációs szempontokat, az adagolást, továbbá az alkalmazás ellenjavallatait és a lehetséges szövődményeket. Kiemelik a szteroid injekciók esetleges indokolatlan adásának káros hatásait és az alkalmazással kapcsolatban a napi gyakorlat során felmerülő ellentmondásokat.

A szakmai közlemény teljes cikkét a következő linken olvashajta.

 
 

 

 

PostHeaderIcon Energia-megtakarítást célzó röntgen készülékek beszerzése az Országos Sportegészségügyi Intézetben

honlapra infoanyag

 

PostHeaderIcon Dalmady Emlékülés

Büszkék vagyunk rá, hogy a december 9-én megrendezésre került Magyar Sportorvos Társaság Dalmady Emlékülésén
kollégáink is elismerésben részesültek:
 
Dr. Unger Péter Dalmady Zoltán Emlékérmet, 

Takács Judit Csinády Jenő Emléklapot,

Dr. Besznyák Márta Magyar Sportorvos Társaság Emléklapot és

Dr. Gémes Csaba Magyar Sportorvos Társaság Emléklapot kapott.
 
Szívből gratulálunk a díjazottaknak!
 
 

PostHeaderIcon Energetikai Felújítás 2015.

Kedves Sportolóink és Betegeink!

Ezúton szeretnénk megköszönni azt a megértést, türelmet és pozitív hozzáállást, melyet a Sportkórház energetikai felújításának idején tanusítottak az Intézettel és kollégáinkkal szemben.

A fejlesztés a Környezet és Energia Operatív Program keretein belül, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával, a Kohéziós Alapból valósult meg, 499.997.514 forint összegben.

Megújult épületek-1

Megújult épületek-2

Megújult épületek-3

Megújult épületek-4

 

KEOP 5.6.0/B Európai Uniós pályázaton nyert támogatásból sor kerülhetett a műemléki épületek közül 4 db Hauszmann ház teljes energetikai felújítására (homlokzati hőszigetelés, nyílászárócsere, fűtéskorszerűsítés, födémfelújítás), további 1 épületben pedig nyílászárócsere és fűtéskorszerűsítés történt.

 

PostHeaderIcon OSEI Call Center

Az OSEI által működtetett Call Center (OSEI Call Center)

Az olimpiai és paralimpiai felkészüléssel, az élsportolók kiemelt ellátásával kapcsolatos sportegészségügyi feladatok megvalósításáról a 1381/2011. (XI. 10.) Korm. határozat rendelkezik.

A Magyar Olimpiai Bizottság által meghatározott kiemelt élsportolói keret számára ingyenesen hívható telefonszám: 06-80-566-366.

Az OSEI létrehozta és működteti a Call Centert, mely szakképzett egészségügyi személyzettel minden nap 0-24 órában áll a kiemelt sportolók rendelkezésére, hogy a felmerülő soron kívüli egészségügyi ellátásukat koordinálja a részt vevő 10 egészségügyi intézményben.

Ezen intézmények által végzett 2014-2015. évi ellátásokat az alábbi táblázatok mutatják be:

OSEI Call Center ellátó intézményei 2014. évi esetszámok
Járóbeteg Fekvőbeteg CT/MR Fogászat
BAZ Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház (Miskolc) - - - -
Országos Gerincgyógyászati Központ (Budapest) - 2 - -
Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (Budapest) - - - -
Országos Sportegészségügyi Intézet (Budapest) 4 123 12 161 76
Petz Aladár Megyei Oktató Kórház (Győr) - - - -
Kastélypark Klinika (Tata) - 7 - -
Semmelweis Egyetem (Budapest) - - - -
Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ (Szeged) - - - -
Debreceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi Centrum (Debrecen) - - - -
Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (Pécs) - - - -
Összesen 4 123 21 161 76OSEI Call Center ellátó intézményei 2015. 01-08. havi esetszámok
Járóbeteg Fekvőbeteg CT/MR Fogászat
BAZ Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház (Miskolc) - - - -
Országos Gerincgyógyászati Központ (Budapest) - - - -
Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (Budapest) - - - -
Országos Sportegészségügyi Intézet (Budapest) 2 822 32 192 248
Petz Aladár Megyei Oktató Kórház (Győr) - - - -
Kastélypark Klinika (Tata) - 7 - -
Semmelweis Egyetem (Budapest) 1 - - -
Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ (Szeged) - - - -
Debreceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi Centrum (Debrecen) - - - -
Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (Pécs) - - - -
Összesen 2 823 39 192 248

(forrás: OEP)

A finanszírozási lehetőségek az ellátásra jogosultak körének jelentős bővítésére adtak lehetőséget, így a kezdeti 350 fős olimpiai és paralimpiai keret mára már 2000 főre emelkedett.

 

A sportolói vélemények alapján egyértelműen sikeresként könyvelhető el a Call Center működtetése.

A Magyar Olimpiai Bizottság és sportszövetségek részéről szintén pozitív visszajelzések érkeztek, elégedettségüket fejezték ki a hazánkat világversenyeken képviselő élsportolóink kiemelt ellátásával kapcsolatosan.

 

 

PostHeaderIcon "Mi vár ránk Rióban?"

Az olimpikonok, sportszakemberek megtudhatták, "mi vár rájuk" Rióban

 

A témakörök között az éghajlat, a várható időjárás, orvosmeteorológiai tanácsok, az UV-sugárzás, a páratartalom, az infektológiai problémák (fertőzések megelőzése), a védőoltások fontossága, a prevenció, a pszichés akadályok, edzéselméleti ajánlások szerepelnek. A hallgatóság a tesztversenyeken szerzett tapasztalatokból is meríthet, és arra is választ kaphat, hogyan alakul a teljesítmény a változó körülmények hatására. A konferenciát interaktív kerekasztal-beszélgetés zárta.

A rendezvényen a jövő évi olimpiai és paralimpiai játékokra készülő sportolók, edzők, sportszakemberek, a válogatott keretek egészségügyi stábjainak tagjai vettek részt.

A konferencia fővédnöke dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár és Borkai Zsolt, a MOB elnöke volt.

A vendéglátók nevében a Sportkórház főigazgató-főorvosa, dr. Soós Ágnes elmondta, ez az első állomása a riói felkészítő konferencia-sorozatnak. Külön tolmácsolta Szabó Tünde és Borkai Zsolt, valamint Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyi államtitkár üdvözletét, köszöntötte a jelenlévő MOB-sportigazgató Fábián Lászlót és helyettesét, dr. Bartha Csabát, valamint az EMMI főosztályvezetőjét, Molnár Pétert. Aláhúzta: a Sportkórház a MOB-bal "kézen fogva, együtt viszi a terheket".

A főigazgató kiemelte, az olimpiáig hátralévő 260 napban a nap 24 órájában, majd az olimpián is minden napszakban rendelkezésre állnak a sportolóknak, a magyar csapat tagjainak; a Sportkórház 350 dolgozója a minél eredményesebb felkészülést, szereplést tartja szem előtt. Felhívta a figyelmet a szűrővizsgálatok fontosságára és a teljesítmény-diagnosztikai vizsgálatok lehetőségére.

"Mintegy évtizede jártam Rióban, gyönyörű város, csodálatos élményekben volt részem. A londoni olimpián a magyar versenyzők elkényeztettek bennünket az eredményeikkel. Ha azon a csodálatos helyen, Rióban is hozzák az érmeket sportolóink, akkor az egy isteni ajándék lesz" - fogalmazott a kórház vezetője.

Soós Ágnes arra is kitért, hogy a néhány nappal ezelőtti párizsi terrortámadásból is okulva a biztonságot is napirendre kell tűzni az egyik következő konferencián. 

Előadás hangzott el dr. Kovács Pétertől (OSEI) arról, hogy a változó körülmények hogyan befolyásolják a sportolók teljesítményét, illetve dr. Radák Zsolttól (Testnevelési Egyetem) arról, hogy milyen edzésmódszerek állnak rendelkezésre a környezeti tényezők hatásának csökkentésére.

Dr. Budavári Ágota főorvos a pszichés nehézségekről beszélt, többek között kiemelte: kezelni kell a kavalkádhangulatot, ugyanakkor figyelni kell arra, hogy a versenyzők ne aludják túl magukat, ne unatkozzanak az olimpiai faluban, próbálják magukat lefoglalni, adott esetben látogassanak el más sportágak versenyeire. Kitért az edzők és a sportolók viszonyára is, konkrét tanácsokkal szolgálva a szakvezetőknek.

Dr. Toman József, a kajak-kenu válogatott keretorvosa a szeptemberi előolimpián megszerzett tapasztalatokat osztotta meg a jelenlévőkkel. Az akklimatizációt illetően elmondta, hogy az érkezés utáni harmadik napon volt a mélypont, a 4-5. napra viszont már rendbe jöttek a versenyzők. Megemlítette, hogy vigyázni kell a nem olimpiai központban felszolgált marhahússal, mert az klenbuterollal lehet fertőzött, illetve még a palackos ásványvízzel is, mert azt, amelyet hazahoztak és itthon bevizsgáltak, nem találták biztonságosan fogyaszthatónak. A 32 fős küldöttségből öt esetben történt hányásos-hasmenéses megbetegedés, és az egy-két napos lefolyású volt.

dr. Radics Kornélia, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnöke a várható időjárással kapcsolatban tartott előadást, amelyből kiderült, hogy a riói átlaghőmérséklet és csapadékmennyiség augusztusban - az ottani télen - nagyjából hasonló, mint ugyanabban az időszakban Magyarországon, ugyanakkor kevesebbet süt a nap, a páratartalom viszont magasabb. Összegzésként azt mondta, a nappali időszakban nem lesz extrém megterhelés, az éjszakai melegek viszont gondot okozhatnak.   

Dr. Oszvald Ákos, a Szent László Kórház infektológusa leginkább arra hívta fel a figyelmet, hogy a szúnyogok ellen mindenképpen szükséges a védekezés, a legnagyobb esélye pedig annak van, hogy hasmenéses tünetei lesznek a kiutazónak, amit elsősorban folyadékpótlással lehet kezelni.
    
Ő is és dr. Siska Ilona, a Nemzetközi Oltóközpont munkatársa is hangsúlyozta bizonyos oltások fontosságát. Mint mondták, a hepatitis A, B, valamint tetanusz beadatása lenne a legfontosabb.    

Medveczky Iván, a Külgazdasági- és Külügyminisztérium Latin-Amerika főosztályának vezetője a helyi társadalmi viszonyokat ismertetve többek között arról beszélt, hogy a gazdasági fellendülés megtorpant Brazíliában, a szociális programok elvesztették gazdasági hátterüket, ami társadalmi elégedetlenséget szült. Emiatt voltak tüntetések a tavalyi labdarúgó-világbajnokság idején, s hasonlókra lehet számítani jövőre is. Többek között megemlítette, hogy 80-100 ezer magyar leszármazott él Brazíliában, ezek nagy része ugyan Sao Paulóban, de laknak Rióban is, így a kiutazó szurkolók mellett helyiek is drukkolnak majd a magyar versenyzőknek. Felhívta a figyelmet, hogy a közbiztonság nem olyan, mint Európában, s Rio de Janeiro még latin-amerikai viszonylatban is nagyon veszélyes város, így példákat említve józan elővigyázatosságot javasolt azoknak, akik a hivatalos helyszíneken kívül is mozognak.

(forrás: www.mob.hu; MOB/VF-MTI, fotó: MOB/Szalmás Péter)

 

PostHeaderIcon Köszönetnyilvánítás!

Tisztelt Főigazgató Asszony!

2015. szeptember 22-én elülső keresztszalag pótlást végeztek az Ön által vezetett intézmény Sportsebészeti- és Ortopédiai Osztályán.
Ezúton szeretném kifejezni köszönetemet az osztályon dolgozó szakorvosok és szakápolók felé.
Dr. Sz. A. szakértelmét és pozitív hozzáállását külön kiemelném, aki készséggel, teljes magabiztossággal és bizonyossággal adott választ aggódó kérdéseimre.

Kérem, hogy köszönetnyilvánításomat az osztály dolgozói részére tolmácsolni szíveskedjen.

További sikeres munkát és jó egészséget kívánok az Intézmény összes dolgozójának.

Üdvözlettel!

B. A.

 

PostHeaderIcon Kampány indult a tiszta kórházi wc-kért

A tiszta és kulturált kórházi mosdókért indítottak kampányt ismert arcok és ismert hangok. Fodor János ötletgazda hívó szavának és számos önkéntes gyártónak, támogatónak és adományozónak köszönhetően festenek, csempéznek takarítanak, újraépítik a mosdót ismert újságírók, színészek, sportolók, akik azt mondják, Magyarországon olyan gyalázatos állapotban vannak a kórházi mellékhelyiségek, hogy ez ellen tenni kell.

Bővebben...

 

PostHeaderIcon MOB Fair Play Bizottságának Hírlevele

Tisztelt Olvasó!

Örömömre szolgál, hogy a MOB Fair Play Bizottságának hírlevelét ajánlhatom figyelmébe. Minden olyan kezdeményezés, ami az olimpiai eszmét és a Fair Play szellemiséget népszerűsíti, meggyőződésem, hogy közelebb visz egy jobb, élhetőbb világhoz.

A Fair Play a sport alapja, ami nélkül lehet, de nem érdemes versenyezni. Minden egyes sportoló, legyen élversenyző, vagy szabadidős, akkor válik igazi sportemberré, ha szemléletében, zsigereiben hordozza a Fair Play szellemiségét.

A Magyar Olimpiai Bizottság egyik legrégebbi szakbizottsága a Fair Play Bizottság. Évről évre kiemeli és kitünteti azokat a sportolókat, akik tetteikkel példát mutatnak a többi versenyzőnek és környezetüknek. Bízom benne, hogy egyre több pozitív esetről hallunk majd és adhatunk hírt róluk a közeljövőben.

Ezúton ajánlom szíves figyelmükbe ezt a kiadványt és a benne foglalt Fair Play híreket.


Borkai Zsolt
Elnök
Magyar Olimpiai Bizottság

 

HÍRLEVÉL MEGTEKINTÉSE

 

 

PostHeaderIcon Állami kitüntetéseket adott át a miniszter

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere állami kitüntetéseket adott át.

Azok az igaz tettek, amelyek jutalma önmagában van. Amikor nem az elismerés motiválja az embert. Kitüntetést adni akkor jó és hiteles, ha mögötte közösség, és közösségi akarat áll. Egy kitüntetés ugyanis maga a társadalom értékrendjének formálása. Nagy felelősség azok számára, akik adják, és nagy felelősség azok számára, akik kapják, hiszen példaképeket teremt – mondta beszédében Balog Zoltán a budapesti Művészetek Palotájában március 15-én rendezett ünnepségen.

Bővebben...

 

PostHeaderIcon Kitüntetések és szakmai díjak az ünnepen

Kitüntetések, és szakmai díjak március 15-e, a nemzeti ünnep alkalmából.


Magyarország köztársasági elnöke - a miniszterelnök előterjesztésére - nemzeti ünnepünk, március 15., az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc kezdetének, a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja alkalmából

Bővebben...

 

PostHeaderIcon In memoriam Szalka András

Hatalmas veszteség érte a magyar orvostársadalmat. Életének 73. évében meghalt Szalka András dr., a Szent László Kórház nyugalmazott orvos igazgatója, osztályvezető főorvosa, a hazai infektológia kimagasló szaktekintélye.
Részletek Dr. Petrovicz Edina (Szent László Kórház) és Dr. Rókusz László (Magyar Infektológiai és Klinikai Mikrobiológiai Társaság) emlékezéséből:

„Több évtizeden keresztül fejtette ki áldozatos munkáját a fertőző betegségek elleni küzdelemben és a fertőző betegségek országos szintű ellátásában, gyógyításában. Orvosegyetemi tanulmányainak elvégzését követően 1966. október 1-től – megszakítás nélkül – a budapesti Szent László Kórházban dolgozott (belgyógyászat, infektológia szakvizsgát, háziorvosi licencvizsgát tett); innét ment nyugdíjba 2005. január 01-én. 1990–től a kórház egyik meghatározó vezetőjének számított. 1990–1994 között a kórház tudományos és oktatási igazgatóhelyettese, majd 1995. szeptember 1-től 9 éven át a Szent László Kórház orvosigazgatója volt nyugdíjba vonulásáig.

Bővebben...

 

PostHeaderIcon Kezdődik a világ legdrágább olimpiája

Szocsiban ma megnyílik a XXII. téli olimpia, amit a rendezők az új Oroszország bemutatkozásának szánnak, de a kép nem egyértelműen kedvező.
Oroszország 51 milliárd dollárt költött a téli olimpia infrastruktúrájának létrehozására és az esemény megszervezésére, ez több, mint amennyit az összes eddigi téli olimpiára együtt költöttek. Ettől nem pénzbeli nyereséget, de még megtérülést sem várnak, a cél Oroszország képének vonzóbbá tétele a világ számára. Ezt azonban nem segítik a nagy esemény körül kibontakozó kisebb-nagyobb botrányok.

Bővebben...

 

PostHeaderIcon Dr. Székely Gabriella emlékére

Nagy veszteség érte az Országos Sportegészségügyi Intézetet, a sportorvos kollégákat. 2013. október 3-án elhunyt Dr. Székely Gabriella a sportegészségügyi ellátás sportorvosa.
Dr. Székely Gabriella 1927. május 21-én született Tokodon.
1950. június 6-án szerzett tanári diplomát a Testnevelési Főiskolán. Úszó, röplabda edzői, tenisz játékvezetői tanfolyamot végzett, vitorlázó repülésben „B” fokozatot ért el. 2 évig tanított, edzősködött vidéken, majd a Testnevelési Főiskola Orvostudományi Tanszékén tanársegédi állást vállalt.
4 évi munka után továbbfejlődése érdekében beiratkozott a Budapesti Orvostudományi Egyetemre általános orvosi diplomát 1961. május 25-én szerzett. 1966-ban szakvizsgázott sportorvostanból.
1961. július 03-tól 2004. december 31-ig dolgozott az Országos Sportegészségügyi Intézetben sportorvosként az I. belgyógyászati osztályon, kutatóban és ambulancián. 1974-től 1977-ig a Szervezési Módszertani Osztály megbízott vezetője. 1977-től a Sportorvosi Ellenőrzési Osztály vezetője. Az osztályvezetői feladatai mellett 1990-től a Szervezési és Módszertani Osztály ellátására mint főigazgató helyettes, területi igazgató kapott megbízást. Nyugdíjba vonulása után is aktívan részt vett az Országos Sportegészségügyi Intézet feladatainak ellátásában.
Sportorvosként több társadalmi szervezetnek volt tagja: Magyar Sportorvosi Társaság vezetősége, Magyar Pedagógiai Társaság Testnevelési Szakcsoport vezetősége, Magyar Úszó Szövetség elnöksége, M:M. Gyógytestnevelési Szakbizottsága, „Testnevelés tanítása” c. folyóirat szerkesztőségének volt a tagja.
Különböző előadásokat tartott az úszóknál orvosi vizsgálatokról, magaslati edzőtáborozásról, úszók versenyre való sportorvosi felkészítésről, komplex terheléses vizsgálatokról.
1980-ban „Magyar Népköztársaság Sportérdemérem” ezüst fokozat állami kitüntetést kapott, majd 1982-ben „Kiváló Munkáért” Egészségügyi Miniszteri kitüntetésben, ugyancsak 1982-ben sporttevékenységéért „Dalmady Emlékérem” kitüntetésben, 1988-ban „Magyar Népköztársaság Sportérdemérem” arany fokozat állami kitüntetést kapott, 1994-ban „Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje” elismerésben részesült.

Fájó szívvel búcsúzunk kedves kollégánktól.

Országos Sportegészségügyi Intézet

 

PostHeaderIcon IN MEMORIAM GYARMATI DEZSŐ

A napokban  eltávozott legendás sportoló – háromszoros olimpiai bajnok, csapatát olimpiai bajnoki címre vezető szövetségi kapitány – kapcsolatát a Sportkórházzal legautentikusabb módon saját szavaival tudjuk demonstrálni, idézve leveléből, amelyet az intézet 50 éves fennállásának alkalmából kiadott, A Sportkórház története c. könyv számára írt:

„ … szinte gyerekkorom óta – eleinte természetesen csak sportorvosi vizsgálatok alapján – a Sportkórház „vigyázott” rám és családomra. … az elmúlt tíz év alatt  mind gyermekeimnek, mind unokáimnak, természetesen feleségemnek és nekem nyújtottak egészségügyi szempontból lelkiismeretes, körültekintő orvosi tanácsokat. …sorolhatnám a kórház orvosait,  asszisztenseit, mindig megkülönböztetett kedvességgel és szívélyességgel fogadtak minket és próbáltak segíteni bajainkon.
Ezért, a múltért és a jövőbeli segítségért köszönetet mondok."

Ez a néhány sor illusztrálja egyrészt azt a kapcsolatot, amely az intézethez fűzte a sportolókat – olimpiai bajnoktól, kezdő serdülőkig – amely kapcsolat egy életen keresztül fennállt és kiterjedt a sportoló családjára is, másrészt jellemzi Gyarmati Dezső egyéniségét. Soha nem követelt tolakodóan előjogokat, de tisztában volt érdemeivel. Leginkább a mindenkori elegancia jellemezte, amelyet tükrözött megjelenése, öltözködése, beszéd modora, s azt mondják, akik látták a medencében, hogy játékstílusa is. De elegánsan viselte el a szaporodó bajokat – felesége, majd saját betegségét - , ha beszélt erről távolságtartással és fanyar humorral tette.

Hosszú éveken keresztül havonta betoppant a szobámba, néha valamilyen panasszal, de többnyire csak azért, hogy megigyunk egy kávét – régebben elszívtunk egy cigarettát is – és megbeszéljük a világ dolgait. Az utóbbi időben romló egészségi állapota miatt elmaradoztak ezek a látogatások, csak nagy ritkán futottunk össze, többnyire a MOB rendezvényein.

A kiváló sportolók közül is kiemelkedő egyéniség távozott.

Búcsúzunk Tőled.
Dr. Jákó Péter

 

PostHeaderIcon Dr. Hepp Ferenc emlékére

Dr. Hepp Ferenc temetése július 18-án, 14.15-kor lesz a Farkasréti Temetőben.

Nagy veszteség érte az Országos Sportegészségügyi Intézetet, a sportorvos kollégákat. 2013. július 02-án elhunyt Dr. Hepp Ferenc a Pest megyei sportegészségügyi ellátás budapesti sportorvosa.

Dr. Hepp Ferenc 1945. augusztus 13-án született Újpesten. 1969. szeptember 12-én a Budapesti Orvostudományi Egyetemen általános orvosi diplomát szerzett. 1974-ben ortopédiai szakvizsgát, 1983-ban sportorvosi szakvizsgát szerzett. Külföldi tanulmányúton volt a Salzburgi Klinikán és Londonban a Queen’ Marys Hospital ortopéd-traumatológiai osztályán.
1975-79-ig a FTC Budapesti Sportegyesület birkózó szakosztályának volt a sportorvosa.

Apja nyomdokait követve a magyar kosárlabda elkötelezett híve volt. Sportorvosként több mint 3 évtizedig volt a női kosárlabda válogatott keretorvosa, 1983-93-ig az Európa Bajnoki All-Star csapat orvosa, 1988-91-ig a FIBA Junior Basketball Commitee elnöke volt. 1986-90 között az International Basketball folyóirat Sport Medicin rovat felelős szerkesztője pozíciót töltötte be.

Legjelentősebb munkája, ami a túlterheléses ártalmakról szólt több nyelven is megjelent. Előadásokat tartott az ortopéd, traumatológiai és sportorvosi társaság ülésén.

1996-ban Magyar Sportért állami kitüntetést kapott, majd 2007-ban a Sportorvos Társaság és a MOB Juhász József pályadíjjal jutalmazta sokévi munkásságát.

Az egészségügyben 1961. október 01-e óta dolgozott folyamatosan. Az Országos Sportegészségügyi Intézetben 1979. augusztus 20-a óta aktívan tevékenykedett. 2009. április 01-től a Pest megyei sportegészségügyi ellátás megyei vezető főorvosa tisztséget töltötte be a Rókus Kórházi telephelyünkön.

Fájó szívvel búcsúzunk kedves kollégánktól.

Országos Sportegészségügyi Intézet

Dr. Hepp Ferenc temetése július 18-án, 14.15-kor lesz a Farkasréti Temetőben.

 

PostHeaderIcon Elesést jelző készüléket fejlesztettek idősek számára

Hamarosan Európa-szerte elérhető lesz az unió támogatásával kifejlesztett és az idősek biztonságát elősegítő esésérzékelő eszköz. Európában a becslések szerint évente több mint 20 millió 65 évnél idősebb személy szenved balesetet elesés következtében. Ebben a korcsoportban ez a leggyakoribb baleseti halálok. Magyarországon 2011-ben a férfiak 13, a nők 20 százaléka volt 65 évnél idősebb. Százezer 65 éven felüli férfiből 103, ugyanennyi nőből 66 vesztette életét esés következtében, és emiatt csaknem hétszázezer napot töltöttek Magyarországon kórházban. Ez a sérülések miatti kórházban töltött napok 34 százaléka.

Bővebben...

 

PostHeaderIcon Harmincszoros drágulás az egészségügyi intézményekben

Az elmúlt 25 évben több mint harmincszorosára emelkedett az egészségügyi intézmények által beszerzett áruk és szolgáltatások átlagos árszintje.

A kilencvenes években előfordult, hogy a 40-50 százalékot is meghaladta az éves az infláció, ami az ezredforduló óta ugyanakkor már 10 százalék alatt maradt– derül ki a

Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (Gyemszi) árinformációs tájékoztatójából.

Bővebben...